logo 2012
Galerie > Fotoboeken > Een zoektocht

Een zoektocht (2004)

De Egmondse fotograaf Armando Jongejan (1960) heeft met zijn camera het dagelijks leven in de benedictijner Sint-Adelbertabdij te Egmond-Binnen vastgelegd.

In 1995 mocht hij, zij het na enig aandringen, voor zijn fotoboek Egmondse dorpsportretten ook enkele opnamen in de abdij maken. Vervolgens verscheen in 2000 het boek Van binnenuit: een fotoreportage van het dagelijks leven van de karmelietessengemeenschap in Egmond aan den Hoef.

In de periode 2002-2004 heeft Armando Jongejan een duizendtal foto’s gemaakt in de Egmondse abdij. Hij fotografeerde gebedsdiensten, werkzaamheden en de besteding van de (spaarzame) vrije tijd. Aan het eind van zijn zoektocht achter de deuren van het slot legde de fotograaf ook vast, hoe de monniken afscheid namen van een overleden medebroeder.

Voor Een zoektocht werden 96 foto’s geselecteerd. Het boek opent met een historische inleiding over de abdij van de hand van abt Gerard Mathijsen.

Bekijk enkele foto’s uit het boek.

In 2009 zijn twee foto’s uit deze reportage opgenomen in het fotoboek ‘BMK, 50 jaar springlevend’.


“Naar mijn idee heeft Armando een integer en gevoelig tijdsbeeld gemaakt van de drie Egmondse kloostergemeenschappen. Eén klooster is inmiddels verhuisd en gezien de geringe instroom van nieuwe zusters en broeders zullen mettertijd de andere wellicht ook verdwijnen. Wat blijft zijn drie fotoboeken, die vol overgave en met groot respect het kloosterleven rond het begin van de 21e eeuw belichten.”
Peter van Tuijl – INBEELD, 18 februari 2012

“The photographs of Armando Jongejan FRPS are extraordinary”
David Land - Royal Photographic Society Journal, mei 2012 


Boekenoverzicht

fotografie
voorwoord
eindredactie
ontwerp
uitgeverij
publicatie
pagina’s
foto’s
formaat
oplage
uitvoering
ISBN
prijs

Armando Jongejan
abt Gerard Mathijsen osb
Ron Ranzijn
MONO archief
Sint-Adelbertabdij
2004
84
96
22,5 x 23,5 cm
1500
gebonden
90-9018097-4
uitverkocht

gesponsord door orphic film© all rights reserved