logo 2012
Galerie > Fotoboeken > Thuiskomen

Thuiskomen (2011)

De Egmondse fotograaf Armando Jongejan (1960) heeft met zijn camera in 2009 en 2010 het dagelijks leven in het Sint-Liobaklooster in Egmond-Binnen vastgelegd.
Het gebed neemt in deze benedictijnse gemeenschap een belangrijke plaats in, maar naast deze momenten van bezinning en innerlijke rust moet er ook gewerkt worden. Koken voor soms wel vijftig personen, de tuin onderhouden, kleding maken en verstellen, de was doen, appels plukken, gewoon de dagelijkse dingen. Het Liobaklooster staat bekend om zijn creatieve karakter, zoals dat tot uitdrukking komt bij pottenbakken, muziekuitvoeringen, weven, batikken, beeldhouwen en het koper en zilversmeden. Unieke kledingstukken, beelden en sieraden zijn het resultaat van vele uren werk.

De communiteit heeft de dag ‘vol’ gepland. Tijd voor recreatie of ontspanning is er nagenoeg niet, maar zo af en toe wordt zomers in de achtertuin op de trampoline gesprongen of een boek gelezen op de schapenweide. Zoals verschillende zusters tijdens het fotograferen aangaven, voelt het leven in het Liobaklooster als ‘thuiskomen’. (fotowerk)


“Met prachtige zwart-wit beelden neemt Armando Jongejan ons mee in het leven van de broeders en zusters van drie Egmondse kloosters. Door zijn manier van kijken en fotograferen brengt hij de sereniteit van hun wereld in beeld.”
Diana Bokje – Fotografie, mei 2011

“An exhausive study that was two years in the making”
David Land – Royal Photographic Society Journal, mei 2011

“Twee jaar lang liep hij met z’n Hasselbladcamera rond. Om bijna alle details van het leven van de zusters van het Sint-Liobaklooster in Egmond-Binnen te registreren. Van ochtendgebed tot aan de vrije tijd.”
Bo-Anne van Egmond – Alkmaarsche Courant, 6 mei 2011

“Naar mijn idee heeft Armando een integer en gevoelig tijdsbeeld gemaakt van de drie Egmondse kloostergemeenschappen. Eén klooster is inmiddels verhuisd en gezien de geringe instroom van nieuwe zusters en broeders zullen mettertijd de andere wellicht ook verdwijnen. Wat blijft zijn drie fotoboeken, die vol overgave en met groot respect het kloosterleven rond het begin van de 21e eeuw belichten.”
Peter van Tuijl – INBEELD, 18 februari 2012

“The photographs of Armando Jongejan FRPS are extraordinary”
David Land - editor Royal Photographic Society Journal, mei 2012 


Bestelinformatie
Boekenoverzicht

fotografie
voorwoord
eindredactie
ontwerp
uitgeverij
publicatie
pagina’s
foto’s
formaat
oplage
uitvoering
ISBN
prijs
verzendkosten
bestellen

Armando Jongejan
priorin Emanuele Sipkema osb
Ron Ranzijn
MONO archief
Sint-Liobaklooster
2011
84
121
22,5 x 23,5 cm
750
gebonden
978-90-817142-2-8
€ 17,50
€  3,50
gesigneerd mogelijk

gesponsord door orphic film© all rights reserved