logo 2012
Galerie > Fotoboeken > Poolse impressies

Poolse impressies (2009)

Sinds begin jaren negentig is Frank een regelmatig bezoeker van Polen.Gegrepen door zijn indrukken bij zijn eerste bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz (het tegenwoordige Poolse Oswiecim) nam hij zich voor een zo nauwkeurig mogelijk verslag te maken van Polen. Poolse vrienden waren daarbij niet alleen behulpzaam als tolk maar wisten hem ook inzicht te geven in de cultuur.
Hij werd vooral getroffen door het vermogen van de Polen te overleven en daarbij de eigen cultuur te behouden.

In zijn reportages stelt hij de mens centraal waarbij respect en waardigheid, ondanks de vaak slechte omstandigheden, essentieel voor hem zijn. Daarbij schuwt hij het niet, zeker gezien vanuit Nederlands perspectief, slechte omstandigheden aan de kaak te stellen zoals in de serie over een inrichting voor psychiatrische patiŽnten.
Een eerste expositie van deze serie in het museum van Jarrocin leidde, ondanks dat deze met medewerking van personeel van de inrichting tot stand was gekomen, tot een rel die breed werd uitgemeten in de pers. Uiteindelijk stelt Frank, heeft dit alles wel geleid tot sterk verbeterde omstandigheden in die inrichting.

De tweede getoonde reportage, gefotografeerd met de zelfde uitgangspunten, laten werkwijze en omstandigheden zien in een abattoir.

Mensen zijn belangrijk in zijn fotoís en hij wilt de mensen, die meestal onopgemerkt blijven: tijdens het werk of tijdens  sociale situaties, met respect een moment op de voorgrond laten treden.

Deze catalogus is uitgegeven ter gelegenheid van de foto-expositie van 29 april tot en met 23 mei 2009 in Fotogalerie Objectief in Enschede.

U kunt het gehele boek bekijken en rechtstreeks bestellen.
 

Boekenoverzicht

fotografie
inleiding
uitgeverij
publicatie
paginaís
fotoís
formaat
uitvoering
prijs
bestellen

Frank Roosendaal
Frank Roosendaal
Blurb
2009
40
28
18 x 18 cm
paperback, gebonden met en zonder stofomslag
afhankelijk van uitvoering
printing on demand

gesponsord door orphic film© all rights reserved